19 Eylül 2012 Çarşamba

Yoga'da Zihnimiz için Ahimsa ve Tapas


Yoga'da Zihnimiz için Ahimsa ve Tapas Begüm Boduroğlu  15/05/2011

Yama ve niyama; kişinin bedenini ve zihnini arındıran yoganın başlangıç, temel bölümüdür. Ahimsa yamalardan biri olup, şiddetsizlik anlamına gelir. Yoga, şiddetsiz bir yaşamı öngörür. Bedenimize uyguladığımız şiddet kadar, farkında olarak ya da olmayarak zihnimize uyguladığımız şiddet de bizim ruhsal gelişimimize büyük engeller koyar.       Niyamalardan Tapas ise ateşli çaba anlamına gelmektedir. Zihnimizi kendi iyiliğimiz için doğru şekilde kullanmak adına çaba göstermeyi ifade eder. Aynı zamanda, bireye herhangi bir yararı olmayan düşünce, arzu ve istekleri de yakmak demektir. Tapasın yakma veya temizleme etkisi, zihni iyi tutmakla ilgilidir.
        Bizi yeni bir şeyler denemekten alıkoyan, günlük yaşantımızda yapmakta mecbur hissettiğimiz eylemler, geçmiş referanslara takılı kalmak gibi birçok etken zihnimiz için bir şiddettir. Yaşam akarken çoğu zaman aynı şeyleri yaptığımızın, kendimiz için değişiklikleri seçmediğimizin farkında olmayabiliyoruz. Bunun için yeni insanlar, yeni tatlar, yeni yerler denemekten ve zihnimizi şaşırtmaktan korkmamalıyız. Böylece zihnimizin öğrenmesini ve kendini geliştirmesini sağlayabiliriz.
         Geçmişe takılıp kalmak da zihin için ciddi bir şiddettir. Geçmiş hep var ve var olacak. Onu silip atmak söz konusu değil. Geçmişimiz ile bütünleşebilmeli, başımıza gelenlerden gereken dersleri çıkarmalı ve bize yaşattıkları için geçmişimize teşekkür edip, onu orada bırakabilmeliyiz. Bu; içinde bulunduğumuz anı çok daha rahat yaşayabilmemizi, keyfine varabilmemizi, anda kalabilmemizi ve hayatı daha iyi özümseyerek yol alabilmemizi sağlayacaktır. Geçmişteki deneyimlerimize bağlı kalmak bize yeni deneyimleri yaşamak adına şans tanımayacaktır. Ayrıca geçmiş tecrübelerimiz insanların, davranışların, doğanın değiştiğini görmemizi engelleyecek ve eski duygularımızla gösterdiğimiz tepkiler de çok daha abartılı ya da yersiz olabilecektir. Geçmişin tozlu raflarından uzak kalıp, geleceğin parlak ışığına kapılmadan anın gerçekliğinde kalabilmek için çaba gösterebiliriz.
          Kendimizle, sevdiklerimizle, iş yaptığımız kişilerle sürekli iletişim içindeyiz. Bu yüzden neyi nasıl söylediğimiz önemlidir. İyi iletişim kurmayı bilmek gerçekten mucizeler yaratır. Ve bu, öğrenilebilen bir şeydir. Bunun için çaba sarfediyor olmak kendimizi, duygularımızı daha iyi ifade etmek ve başkalarını da daha iyi anlıyor olmak demektir. Çünkü karşımızdakine ne söyleyeceğini belirten aslında bizim sözcüklerimizdir. Socrates’in dediği gibi söylemek istediklerimizi üç ayrı elekten-gerçeğin, iyiliğin ve yararlılığın eleğinden geçirmiş olursak bizi herkes dinler.
           Yoga; tam olabilmenin ve hissedebilmenin yolunun beden, zihin, ruh bütünlüğünden geçtiğini söyler. Hayatımızdaki birçok şey için çaba sarfediyorken, varlığımızı borçlu olduğumuz bedenimizin yanı sıra zihnimize de şiddet uygulamıyor olmak ve onun iyiliği için çaba gösteriyor olmak bütünlüğümüz için önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder