22 Eylül 2012 Cumartesi

Yoga ve Zihin Sağlığı -  Begüm Boduroğlu 
Yoga, dışarıdan bakıldığında fiziksel duruşlardan ibaret gibi gözükür. Yogaya yeni başlayan birinin, değişimi sadece bedeninde gözlemlemesi de çok doğaldır. Çünkü; yoganın beden, zihin, ruh bütünlüğünü sağlayabilmesi için kişiden kişiye göre değişen zamana ihtiyaç vardır.     
       İnsanın bedenindeki gerginlikler, rahatsızlıklar ya da nefesindeki düzensizlikler sadece bedenini değil, birbiriyle etkileşim içinde olduğundan zihnini de etkiler. Yoga bütünsel anlamda kişinin rahatlamasını sağlar. Diğer yönden bakacak olursak zihnimiz ne kadar çok düşünce ile dolu olursa, bu da bedeni o kadar gerecektir. Asanalar ile daha rahat, esnek ve sağlıklı bir beden; yoganın ve meditasyon çalışmalarının kazandırdığı içe dönüş ve konsantrasyon ile daha zinde bir akıl sağlanır. Bu da düşünce sayılarının ve hızının azaltılabilmesi ve istediğimiz zaman istediğimiz şeyleri düşünme yetisi kazanmak ile mümkün olur.
       Günümüzde dışa dönük olmak, konuşkan ve sosyal olmak; birçok işi aynı anda yapabilmek, hızlı olmak gereken vasıflar gibi gösterilmektedir. Ancak tüm bunlar, kontrolümüzden çıktığında bizi mutlu etmek yerine kendimizi unutturan ve tatminsizliğe sürükleyen faktörler olmaktadır. Yoga görüşüne göre dışarıda aranan mutluluk, ‘gerçek mutluluk’ değildir. Ve her istek, yerini yeni bir isteğe bırakacağı için dışarıda aranan mutluluk uzun sürmeyecektir. Yogada istenilen; kişinin hayatın dışında kalması değil, hayatın akışı içinde uyum sorunu yaşamadan, doğru kararları zamanında verebilecek akıl sakinliğinde ve huzurunda kalabilmesidir.
       Tüm bu bahsedilen süreçlere yanıt olabilmesi için, yoganın kişinin hayatında kalıcı bir yer edinmesi gerekir. Düzenli yoga çalışmalarını uygulayan bir birey, kendi için doğru zaman geldiğinde beden sağlığı kadar zihin sağaltımını da yapabilmiş ve zihnini kendi iyiliği için çalıştırmaya başlamış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder