30 Ocak 2013 Çarşamba

Yoga ile Düzenli Uyku


Yoga ile Düzenli Uyku -  Esin Yılmaz  
Uyumakta zorlananlar, sabah kalktıklarında hiç uyumamış gibi kendini yorgun hissedenler ya da “insomnia” hastası olanlar için etkili bir yöntem: YOGA
Yoga ile uyku düzenimizi nasıl sağlarız?
Uyku problemimizi çözmek için en sık başvurduğumuz ve bize en kolay gelen yol,  uyku hapları veya sakinleştiricilere sarılmaktır. Ancak ne yazık ki bu yöntem, bedenimizin gösterdiği reaksiyona  karşı direnç göstererek, aslında yeni hastalıkların habercisi olmaktan başka bir işe yaramaz. Öte yandan özellikle yoğun ve yorucu iş hayatı olanların vazgeçilmezi olan kafeinli içecekler de uykusuzluğu tetikleyen bir diğer unsurdur. Öyleyse öncelikle bazı alışkanlıklarımızı değiştirmekle işe başlayabiliriz. Bu sayede yoga çalışmalarımızdan da daha verimli sonuç alırız.
Yogada derin uykuya geçiş, yatmadan önce uyguladığımız gevşeme duruşları, meditasyonlar ve nefes teknikleri ile sağlanabilir. Uykuda geçirdiğimiz zaman sadece dinlenme süreci değil, aynı zamanda beynimizin yenilenme sürecidir. Bu yüzden yogada zihnin sakin ve barış içinde olması çok önemlidir. Sonrasında bedenin gevşemesi, kalbin belli bir ritimde çalışması ve kasların rahatlaması onu takip eder.
O halde bunların hepsini gerçekleştirmek için hangi asanaları uygulamalıyız, onları görelim:
1)Uttanasana(Ayakta öne eğilme): Dizlerinizi kırmadan, bacaklarınız düz olacak şekilde eğilebildiğiniz kadar eğilin. Düzenli nefes alıp verin. Uttanasana, ayakta yapılan duruşlar arasında dinlenme pozu olarak da uygulanabilir. Duruştan çıkarken nefes verin ve sırtınızı düzelterek, kambur yapmadan düz bir şekilde kalın.
2)Balasana(Çocuk Duruşu): Dizleriniz bitişik olarak diz üstü durun ve topuklarınızın üzerine oturun. Öne eğilip alnınızı yere koyun. Kollarınızı vücudunuzun iki yanında arkaya uzatın, avuçlarınız yukarı baksın. Omuzlarınızı gevşetin.
3)Paschimottanasana(Oturarak öne eğilme): Düz bir zemin üzerinde ayaklarınızı uzatarak sırtınız dik olacak şekilde oturun. Yavaşça soluk vererek kollarınızı ayaklarınıza doğru indirirken gövdenizle öne doğru yavaşça eğilin. Ayaklarınızdan tutarak gövdenizle bacaklarınızın üzerine kapanın ve sakin bir şekilde kalın. Düzenli bir şekilde nefes alıp verin.
4)Halasana(Saban Duruşu): Düz zemine  sırt üstü uzanın. Her iki bacağınızı havaya kaldırın ve nefes vererek yavaşça başınızın gerisine uzatın. Eğer boyunda veya belde zorlanma hissediyorsanız, veya fıtığınız varsa parmaklarınızı yere değmesi için zorlamayın. Şayet yere değiyorsa, ellerinizi ayaklarınıza doğru uzatın, ayak parmaklarınızı içe doğru kıvırıp topuklarınızı yavaşça yere doğru itin. Kalabiliyorsanız 1.5-2 dakika bu şekilde kalın.
5)Savasana(Derin Gevşeme Duruşu): Yere sırt üstü uzanın. Kollarınız gövdenizden 15 cm. uzakta olsun ve avuçlarınız yukarı baksın. Parmaklarınız hafifçe bükülebilir. Bacakları ve ayakları iki yana doğru açın. Başınız sağa sola düşmeden bedeni sabit tutun. Üzerinize hafif bir örtü alabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın. Yaklaşık 10 dakika kadar bedeninizi rahat bırakın.
6)Sarvangasana( Mum Duruşu); da uykusuzluk için önerilebilir. Bu duruşta bütün yük omuzlar ve boyunda olduğu için herkes uygulayamayabilir. Özellikle yüksek tansiyon hastaları, boyun fıtığı olanlar, kronik baş ağrısı çekenler çok dikkatli yapmalılar bu hareketi. Aksi takdirde sakatlanmalara yol açabilir.
Sırt üstü uzanın. Ellerinizi belinizin altına yerleştirin ve ellerinizin yardımıyla, kollarınız yerde kalacak şekilde tüm bedeninizi yerden yukarı doğru kaldırın. Omuzlardan ayaklara kadar bedeninizi havada düz bir şekilde tutmaya çalışın. Dilersek hareketi, bedenimizi duvara dayayarak da yapabiliriz.
Yogayla sadece uyku sorunumuza değil, her derdimize deva bulabiliriz. Bulmaya da devam edeceğiz. Yeter ki bedenimiz ve zihnimiz bizimle olsun.
Hepinize yogayla süslenmiş tatlı rüyalar dilerim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder