29 Ocak 2013 Salı

Yoga ile Depresyondan Uzaklaşmak

Yoga ile Depresyondan Uzaklaşmak -  Nazan Nurhan Yıldırım 
Bizler, “depresyon” kelimesini kullandığımızda, hayal kırıklığına uğramışlığımızdan, moralimizin bozuk olmasından veya bir kaybın acısını hissetmekten söz etmeyiz. Bunlar, hepimizin zaman zaman deneyimleyebileceği normal ruh halleridir. Gerçek anlamda yani klinik anlamda depresyon, yaşam kalitesini belirgin şekilde düşürecek ve tedavi edilmediği takdirde intiharla sonuçlanabilecek, sürekli olarak üzgün, umutsuz ve bazen de sinirli olma halidir. Doktorlar, ilaçlar ve bazen psikoterapi yardımıyla, hastalarının ruh halini iyileştirmeye çalışırlar ama yoganın çok daha yüce hedefleri vardır. Yoga, sadece depresyonda olan kişileri deprasyondan kurtarmak değil, aynı zamanda zihinlerine huzur vermek,ve onları yaşamın daha derin amacıyla birleştirerek , mutluluk kaynağına bağlamak ister.

 Depresyonda olan insanların, yaşam enerjileri veya pranaları düşüktür.Bu nedenle, vücuda nefes getiren, özellikle derin nefes almaları içeren uygulamalara odaklanmaları sağlanmalıdır. Vücut ve zihin uygulamaya o kadar odaklanır ki kişinin olumsuz düşüncelere dalmaya fırsatı olmaz. Asanaların da ciddi faydalarından  yararlanmaları sağlanır.Bu hareketli uygulamalar , gergin enerjilerinin bir kısmını atmalarına yardımcı olur ve dikkatlerini toplamalarını sağlar.

 Yoga, hayatın huzurlu, mutlu, keyifli olabileceğini ve bu mutluluk ve tatmin kaynağının kendi içimizde bulunabileceğini öğretir.  Çeşitli yoga uygulamaları, sadece bizi oraya ulaştıran araçlardır. Birkaç yoga uygulaması sadece depresyonu gidermekle kalmaz, aynı zamanda insanların derin bir mutluluk ve huzur kaynağıyla buluşmasını sağlar.

İnsanların, depresyondan çıkış yolculuğu, şimdi bulundukları yerden tek bir adım uzaklaşmalarıyla başlar….. İşte o adımın adı…. Yoga…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder