28 Kasım 2012 Çarşamba

Yoga ve Farkındalık Çalışmaları

Yoga ve Farkındalık Çalışmaları -  Gülseren Aktaş  
Yoga spiritüel anlamda bireysel bilinç ile evrensel bilincin birleşmesini sağlayan bir öğreti.Bu buluşmayı sağlayabilmek ise insanın  farkındalığını artırabilmesiyle mümkün ancak.

Dıştan, fiziksel bedenimizden başlamak en bilindik ve pratik yol. Asanalar  yani yoga duruşları, iç organlarımıza, salgı bezlerimize etki ederek vücudumuzun daha sağlıklı çalışmasını sağlarken aynı zamanda vücudumuzla ilgili farkındalığımızı da artırmakta.Yama ve niyamalar ise farkındalığımızı düşensel  düzlemde artırıyor. Yamalar  negatif enerjimizi atıp enerji kanallarımızı arındırmakta ve biriken enerji, fiziksel  sağlığımızı ardından spırıtüel gelişimimizi sağlamakta.Niyamalar ise olumsuz  eğilimlerimizi gidermek böylece negatif enerjimizi boşaltmak ardından duygu ve düşüncelerini denetim altına alıp zihin üzerinde hakimiyet kurma sürecimizi hazırlamakta.Yama ve niyamaları bir gün boyunca yaşantımızda nasıl uyguladığımız ve yaptığımız veya yapamadığımız her davranış ve eylemi yazıya dökmemiz bizlere eşi bulunmaz bir kaynak sağlıyor.Duygularımızın farkında olabilmek için bir kaynak,eylemlerimizin farkında olabilmek için bir kaynak…

Kendimizle yüzleşmek bazen bir tokat gibi yüzümüze iniyor;bazen de tebessüm ettiriyor bizlere ve bunu dürüstçe yapabilmek paha biçilmez bir deneyim. Ahamkarın  üstelik toplumca da çok desteklenen statü,maddi açıdan güçlü olma isteği,nefis,hırs artık adına başka ne dersek isteklerimizi,arzularımızı tartmak,onları daha doğru anlamlandırabilmek için gerçekten paha biçilmez bir deneyim.Bu deneyimlerin ışığında giderek kendimizin daha farkında olma süreci başlıyor ve eğer bu yolda samimi olarak ilerlemek istiyorsak bunun için ateşli bir çaba içinde olmamız gerekiyor.

Pranayama  yani nefes çalışmaları ise sac ayağının üçüncü halkası.Doğru nefes alarak,tüm fiziksel bedenimiz olumlu etkilenmekte,kalp,dolaşım,sinir sistemi düzene girmektedir.Enerji akışı arıtılmakta farkındalık düzeyi artmaktadır.

Velhasılı farkındalığımızı artırmak ve evrensel bilince ulaşabilmek için yoga mücevher niteliğinde bir uygulama ve bu uygulamalar ruhsal tekamülümüzün hızlanabilmesi için bizlere eşsiz  bir fırsat sunmakta….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder