1 Nisan 2013 Pazartesi

ARS LONGA, VİTA BREVİS (SANAT UZUN, YAŞAM KISA)

ARS LONGA, VİTA BREVİS (SANAT UZUN, YAŞAM KISA) -  Güzin Alsoy 

Sanat,  insanlar tarafından yaratılmasına rağmen nasıl ölümsüz olabiliyor?  Yarattıkları eserler ile kimliğini tam anlamıyla bütünleştirmiş olan bu insanlar toplumun sanatçılarıdır. Sanat aynı zamanda toplumların kültür ve yaşam koşullarıyla özdeşleşmiştir. Bunun en belirgin özelliğini batı ile doğu arasında ki sentezde de görebiliriz. Sanat, dünya tarihinin oluşunda hatta değişiminde büyük rol oynamıştır. Bunu batı da Hıristiyan, doğu da ise İslam dininin yayılmasına neden olduğu bile söylenebilir.
Toplum yaşamlarına, kültürlerine ve tarihlerine yıllarca yön verip, onların değişimine neden olan sanatın yaratıcıları sanatçıların yaşamları ise kısadır. Bu kısa yaşamlarında onları ölümsüz kılan şüphesiz geride bıraktıkları eserleridir. Ne acıdır ki bazı  sanatçıların, topluma eserleri ile vermek istedikleri mesaj ancak ölümlerinden sonra anlaşılabilmiştir. Kısa yaşamları içinde insanlık adına yaptıkları güzelliklere saygı ve sevgiyi toplumların anlamaları çok uzun zaman almıştır.
Dün geç anlayabildiğimiz bu nedenle eserlerine ve kişiliklerine yeterince değer vermediğimiz bu insanlar bugün yaşasalardı farklı mı olurdu? Hayır, bugün de medyanın yarattığı popüler kişilere odaklandığımız için gerçek sanatçıları yine göremiyoruz. Bunu da ancak görsel beynimiz ile bakabildiğimiz de görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder